PL.png EN.png spacer
spacer

header Bieszczadzki Park Narodowy
Serwis internetowy

ppn.png logo-mab.pnglogo-medal.png
header
bip.png
Menu główne
Bieszczadzki PN
Przyroda BdPN
Plan ochrony
Ochrona przyrody
Nauka
Edukacja
Turystyka
Przetargi
Mapy - GIS
Galerie
Poczta
Projekty unijne POIS
Fundusze Szwajcarskie
Fundusz Leśny
Współpraca PL-SK
Natura 2000
Biuletyn BdPN
Praktyki studenckie
Wolontariat
Archiwum wiadomości
Wydawnictwa
Wyd. naukowe Wyd. edukacyjne
Pokaż koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Wyszukiwarka
Logowanie





Nie pamiętam hasła
Konto? Zarejestruj się!
Folder
folder.jpg
duza_rodzina.png
 
Bieszczadzki PN arrow Przyroda BdPN arrow Fauna  zwierzęta kręgowe

Fauna  zwierzęta kręgowe
07.06.2005.


Ssaki BdPN i otuliny stanowią ok. 58 gatunków. Najliczniej w tej grupie reprezentowane są drobne ssaki: gryzonie, owadożerne, nietoperze itp. Atrakcją i zarazem wybitnym walorem bieszczadzkiej puszczy są duże ssaki drapieżne jak: niedzwiedź brunatny Ursus arctos, wilk Canis lupus, lis Vulpes vulpes, borsuk Meles meles, wydra Lutra lutra, żbik Felis silvestris, ryś Felis lynx oraz ssaki roślinożerne: żubr Bison bonasus, jeleń szlachetny Cervus elaphus, łoś Alces alces, sarna Capreolus capreolus, dzik Sus scrofa.

W Bieszczadzkim Parku Narodowym od 1992 roku prowadzona jest z dobrym efektem restytucja bobra Castor fiber (Derwich 1995, 2000).

Zoogeograficzna analiza bieszczadzkiej fauny prowadzi do wyróżnienia interesujących grup zwierząt:

- gatunki borealno-alpejskie: dzięcioł trójpalczasty Picoides tridactylus, drozd obroźny Turdus torquatus,

- gatunki górskie: ryjówka górska Sorex alpinus, pliszka górska Motacilla cinerea, pluszcz Cinclus cinclus, salamandra plamista Salamandra salamandra, traszka górska i karpacka Triturus alpestris i T. montandoni, kumak górski Bombina variegata,

- gatunki północno-europejskie, np: orzechówka Nucifraga caryocatactes, puszczyk uralski Strix uralensis, sóweczka Glaucidium passerinum,

- gatunki ciepłolubne: nagórnik skalny Monticola saxatilis i muchołówka białoszyja Ficudela albicollis.

- zalatujące na teren Parku tak osobliwe gatunki jak sokół wędrowny Falco peregrinus, orzełek włochaty Hieraetus pennatus i bardzo rzadko ścierwnik biały Neophron subbuteo.

Człowieka zawsze interesowały gatunki okazałe, drapieżne lub jadowite. Wzbudzały one respekt lub podziw, a niektóre z nich były obiektem polowań. Zwierzętami, które interesują nie tylko przyrodników w Bieszczadach są:

1. Niedźwiedź brunatny Ursus arctos, najpotężniejszy z naszych drapieżników, jest autentycznym władcą wschodniokarpackiej puszczy. Długość jego ciała wynosi 170-250 cm, wysokość w kłębie 125-135cm, waga od 150 do 400kg. W przeszłości występował w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Dziś jest gatunkiem zagrożonym i objętym w Polsce ochroną gatunkową.

Niedźwiedź prowadzi osiadły tryb życia. Porusza się powoli, ale w potrzebie, na krótkich dystansach, galopuje z szybkością do 65 km/godz. Dobrze pływa, a młode osobniki sprawnie wspinają się na drzewa. Na żer wychodzi na ogół nocą, a dzień spędza w barłogu, zakładanym w największych gęstwinach. Jest zwierzęciem wszystkożernym. Zjada miękkie pędy roślin, bulwy, leśne owoce i grzyby, chętnie odwiedza łany owsa i kukurydzy. Przysmakiem jego jest miód; wydobywa go z barci dzikich pszczół lub plądruje pasieki. Nie gardzi gryzoniami, rybami, żabami i larwami owadów, a nawet padliną. Rozgrzebuje mrowiska, by wyjąć poczwarki. Niekiedy jego łupem padają nocujące na pastwiskach owce i bydło. Człowieka natomiast może zaatakować osobnik ranny lub samica w obronie młodych.

W okresie jesiennym niedźwiedź odżywia się bardzo intensywnie, by zgromadzić zapas tłuszczu na okres snu zimowego. Gawrę zakłada w młodnikach, wykrotach lub rozpadlinach skalnych i wykorzystuje ją przez kilka lat. Na terenie BdPN zlokalizowano kilka gawr niedźwiedzich. Młode w liczbie najczęściej 1-3 samica rodzi co cztery lata w czasie snu zimowego i opiekuje się nimi do dwóch lat. Samiec prowadzi życie samotne. Zajmuje terytorium o powierzchni około 2 000 ha., znakując je zadrapaniami na pniach drzew, które umieszcza jak najwyżej nad ziemią. Niedźwiedzie osiągają wiek około 40 lat.

Wieloletnie badania nad populacją niedźwiedzia brunatnego w Bieszczadach prowadzi Jakubiec (1993). Informacje syntetyczne zamieszczone są też w pracy Guli i Frąckowiaka (2000).

Bieszczady są obecnie najważniejszą w Polsce ostoją niedźwiedzia. Zasięg tej populacji można poznać gromadząc informacje o pozostawionych przez niedźwiedzie śladach bytowania jak: tropy, znakowane drzewa, gawry i barłogi, wyrządzane szkody – oraz przez bezpośrednie obserwacje. Do niedawna szacowano liczebność bieszczadzkiej populacji na około 50 osobników. W ostatnich latach prowadzone są badania telemetryczne, z których wstępnie wynika, że liczba niedźwiedzi może być mniejsza a powierzchnie penetrowanych terytoriów znacznie większe niż sądzono.

 
spacer
Nowości

eparki_logo.png

Internetowa sprzedaż biletów do Parku

Infrastruktura i Środowisko
lawiny.jpg
facebook_logo.png

android_baner.jpg

GORNY_SAN_BANER.jpg

Infrastruktura
infrastruktura_bdpn_m.png
monitoring.png

filmy2.png

Filmy:

 

audiobook2.png

Audiobooki:

 




Ministerstwo Klimatu i Środowiska n2000.png nfos.png Lasy Państwowe plsk-boczny.png

Administrator: Maciej Leń

© 2021 Bieszczadzki Park Narodowy

Deklaracja dostępności

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer